Motivaatiosta
Motivaatio on voima, jonka avulla ihminen pysyy liikkeessä. Joskus saattaa itse kukin tarvita motivaatiota tehdäkseen jotain, varsinkin jos joutuu muuttamaan vanhoja tapojaan.
Mielestäni motivaatio on keskeinen tekijä esimerkiksi sairauksista toipumisessa.
Selkäkipuja ja muita tuki- ja liikuntaelinten sairauksia hallittaessa motivaatio harjoitteluun on oleellista, siksi ajattelin pohdiskella aihetta ja jakaa oppimaani.

Naprapaatin työssä motivaation merkitys tulee esiin, kun naprapaatti tai asiakas tunnistaa muutoksen tarpeen.
Käytännössä näin saattaa tapahtua esimerkiksi liikuntaan liittyen.
Minä saatan huomata naprapaattilasieni läpi asiakkaan toiminnassa tarpeen muutokselle liikunnan määrässä ja laadussa. Asiakas taas saattaa nähdä minun ehdotuksessani asian muuttamiseksi jotain parannettavaa. Parhaassa tapauksessa opimme molemmat jotain ja motivoidumme tekemään järkeviä muutoksia omaan toimintaamme, omista lähtökohdistamme.
Ulkoinen ja sisäinen motivaatio
Motivaation saavuttamiseen on ulkoisia ja sisäisiä keinoja.
Ulkoinen palkinto tai uhka voi antaa tehokkaan motivaation tehdä jotakin. Ulkoisen motivaation täytyy olla tarpeeksi voimakas ja oikeasti vaikuttava, jotta se toimisi. Harvoin se kuitenkaan toimii riittävän pitkään muuttaakseen tapoja. Parhaassa – tai pahimmassa tapauksessa – ulkoinen motivaatio muuttuu sisäiseksi tarpeeksi tehdä asioita.
Sisäinen motivaatio on ihanteellinen tilanne, jolloin motivaatio muutokseen on oma halu ja tahto. Tämä on eräs tavoitteeni terapeuttina – saada asiakas haluamaan positiivisia muutoksia elämäänsä. Lopulta vastuu muutokseen jää asiakkaalle mutta sen tarpeen näkemiseen ja saavuttamiseen voin toivottavasti tarjota tukea.
Motivaatiota voidaan terapiatilanteessa yrittää herätellä esiin motivoivan haastattelun avulla. Kollegani Sini-Marja Heikkinen on kirjoittanut ansiokkaan opinnäytetyönsä1 motivoivasta haastattelusta. Motivoivan haastattelun tavoitteena on saada haastateltava tunnistamaan muutostarpeensa ja löytämään omat keinonsa muutosten saavuttamiseksi.
” Sisäinen motivaatio ei ole ohimenevä tila, mutta sen syntymiseen tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja jaksamista. “ – Sini-Marja Heikkinen
Rutiinit ja niiden muodostaminen
Tahdonvoiman ja motivaation avuksi voi kehittää rutiineja2. Rutiinit ovat keino tehdä joistain tehtävistä asioista tapoja, jolloin niiden tekemistä ei tarvitse enää ajatella. Tavoista pois pääseminen onkin sitten vaikeampaa, joten kannattaa valita tarkkaan mistä asioista niitä tekee.
Jokainen armeijan käynyt tietänee kuinka tehokas koulu se on rutiinien muodostamisessa. Rutiineja muodostuu usein myös työpaikoilla. Joka päivä ja kerta samanlaisina säilyvät tehtävät, samanlainen ympäristö ja samannäköiset ihmiset pitävät huolen siitä, että pian ei tarvitse enää ajatella tekemisiään. Pavlovin koirakokeiden kaltainen ehdollistumisreaktio toiminee myös ihmisten kanssa.
Rutiinit muodostuvat ja vahvistuvat näin:
- Laukaiseva tekijä
- Nukuttaa
- Toiminta – itse rutiini
- Juon kahvia
- Palkinto
- Virkeä(mpi) olo
Jos haluat muuttaa jotain rutiinia tai tapaa, täytyy sinun ensinnäkin tunnistaa laukaiseva tekijä ja palkinto, jotka rutiinin aiheuttavat. Kun olet tunnistanut ne, sinun täytyy pitää ne samana mutta muuttaa toimintaa – yksinkertaista mutta niin vaikeaa!
Rutiini muokkauksen jälkeen:
- Laukaiseva tekijä
- Nukuttaa
- Toiminta – itse rutiini
Juon kahvia- Nukun päiväunet tai lähden ulos
- Palkinto
- Virkeä(mpi) olo
” Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. “ – Albert Einstein
” Hulluus: saman asian tekemistä uudestaan ja uudestaan, odottaen erilaista lopputulosta. “ – Albert Einstein
Käytännön keinoja rutiinien muodostamiseen
Uusi rutiini muodostuu tavaksi vähitellen ja mitä useammin sen toistat, sen vahvemmaksi tapa muuttuu. Suunnitelmista huolimatta repsahduksia uudesta tavasta sattuu lähes varmasti mutta niistä ei pidä lannistua – ne kuuluvat asiaan ja niistä pääsee yli. Epäonnistumista voi ajatella palautteena, josta voi ottaa opikseen.
Success is a sign you’re ready to learn something new, and failure is a sign you’re learning something new. – Stephen McCranie
Onnistuminen on merkki siitä, että olet valmis oppimaan jotain uutta ja epäonnistuminen siitä, että opettelet jotain uutta. – Stephen McCranie
Mieti miksi haluat rutiinin
Toisin kuin esimerkiksi joissain töissä, on omaan terveyteeni liittyvissä asioissa mielestäni oleellista tietää miksi tekee jotain. Jos uudelle rutiinille on hyvä syy ja se saa aikaan hyviä asioita elämässäsi, on se todennäköisesti tavoittelemisen arvoista.
Järjestä uudelle rutiinille aikaa
Alkaessasi tehdä jostain asiasta tapaa, saattavat vanhemmat tavat yrittää ohittaa sen tärkeydellään. Tämän välttämiseksi järjestä uudelle rutiinille säännöllisesti aikaa, jonka käytät vain sitä varten.
Muistutus kännykällä tai muulla keinolla
Toiminnan muuttamisessa auttaa mielestäni parhaiten jokin muistuttava asia. Olen laittanut kännykkään muistutuksen, kun haluan ottaa jonkin toiminnan osaksi päivärutiiniani. Muistutuksena voi myös käyttää esimerkiksi muistilappua jääkaapin ovessa, kellossa tai muussa esineessä jota vilkuilet usein.
Toiseen rutiiniin yhdistäminen
Muistutus voi olla myös jokin olemassaoleva rutiini, johon vain lisäät uuden, haluamasi rutiinin. Mieti, mitä asioita teet säännöllisesti joka päivä ja yhdistä uusi asia niihin tai syrjäytä ne.
Palkitseminen
Jotta uudet rutiinit säilyisivät, niitä täytyy vahvistaa palkitsemalla. Jos esimerkiksi teet sinulle alussa lievästi epämiellyttävää harjoitusohjelmaa, voit palkita itsesi kehuilla tai muulla terveellisellä palkinnolla. Joillekin toimii myös niinkin yksinkertainen keino kuin kirjanpito onnistumisista – esimerkiksi merkitsemällä kalenteriin kun on tehnyt uuden rutiinin onnistuneesti.
Palkinto voi olla myös tavoitteellinen “sitten-kun”-tavoite, esimerkiksi sitten kun olet tehnyt sinulle uutta harjoitusohjelmaa kahdeksan viikon ajan, voit palkita itsesi lomamatkalla.
Lopuksi:
Motivaatiopyörä
Koska olen taipuvainen näytön ja näppäimistön edessä istumiseen, tein motivaatiopyörän omien muutostarpeideni tueksi – lainaten Douglas McKechien koodia. Päätin jakaa sen palkintona tekstin loppuun asti lukemisesta myös teille arvon lukijat:
Jokaisella saattaa olla omanlaisiaan motivoivia asioita. Mikä sinua motivoi? Miten motivoisit itseäsi muuttamaan tapojasi?
Lähteet
”Terapeutin tehtävänä on lisätä mahdollisuuksia ihmisen elämään, ei vähentää niitä” – Motivoiva haastattelu naprapaatin työn tukena. Sini-Marja Heikkinen, Opinnäytetyö 2012 ↩
Lukemista tavoista ja rutiinien muodostamisesta: The Power of Habit ↩