Kokeile edes nämä

1 minuutin lukuaika // Kirjoitettu:

Linkkejä liittyen terveyteen ja kuntoiluun

Tiedon puute on harvemmin nykyaikana ongelma, pikemminkin vaikeutena on suodattaa saatavilla oleva tieto ja päättää mikä on oleellista ja luotettavaa.

” Always listen to experts. They’ll tell you what can’t be done, and why. Then do it. “ – Robert Heinlein

” Kuuntele asiantuntijoita. He kertovat mitä ei ole mahdollista tehdä ja miksi. Mene ja tee se sitten. “ – Robert Heinlein

Terveydenhuollon ammateissa on aiemmin korostunut henkilökunnan ja asiakkaan tietojen välinen kuilu. Nykyään lääkärille saatetaan mennä valmiin netistä haetun diagnoosin kanssa hakemaan reseptiä. Sama ilmiö on tullut vastaan lyhyen naprapaatin urani aikana – asiakas tietää tarkalleen vaivansa ja miten sitä tulee hoitaa.

Tämä on mielestäni hieno asia, jokainen meistä on kuitenkin oman kehonsa asiantuntija (ja se helpottaa minun työtäni, tavallaan). Joskus googlaussessio saattaa kuitenkin tarpeettomasti vahvistaa pelkoja ja ehkäistä vaivasta toipumista.

Ongelmallista on myös esimerkiksi selkäkipujen luonteen nopea muuttuminen. Mikä eilen oli pahinta kipua ikinä, ei sitä välttämättä huomenna enää ole, jolloin netistä haetut apukeinot eivät enää päde. Myöskään yksilölliset erot eivät googletetussa diagnoosissa tule helposti esille, vaan tarvitaan päättelyä ja vertailua henkilön aiempiin kokemuksiin ja muihin ihmisiin.

Kuvitusta tekstiin. http://www.gratisography.com/

Hyviä paikkoja lähteä etsimään tietoa ja helpotusta kipuunsa netistä ovat mm. kollegoideni blogit:

Sekä kotimaiset, riippumattomat, tutkimusnäyttöön perustuvat Käypä hoito -suositukset.

Euroopan selkäkipu-työryhmän yleiset suositukset löytyvät täältä.

Jos kaipaat yleistä tietoa kuntoiluun ja elintapoihin liittyen, voin suositella esimerkiksi seuraavia blogeja ja sivustoja:

Tämäkin tärkeä vinkki kannattaa muistaa.

Mistä sivustoista itse haet tietoa?