Lunta tulvillaan

Lumi on taas maalannut maiseman valkoiseksi täällä etelässäkin. Lumen myötä tulevat eteen tietysti lumityöt.
Lumityöt saattavat olla yllättävän rankka operaatio, etenkin mikäli syksyn pimein aika on tullut muuten vietettyä vähemmän liikkuvasti.

Tässä kirjoituksessa muistutan muutamista jutuista, joita näin naprapaatin näkökulmasta kannattaa muistaa ennen töihin ryhtymistä.
Lämmittely
Lyhytkin lämmittely ennen itse lumihommiin lähtemistä ehkäisee mahdollisia vammoja ja nopeuttaa työstä palautumista. Lämmittelyyn löytää ohjeita vaikka mistä mutta toistoliikkeinä esimerkiksi valakyykky ja lapion nostelu suorille käsille pään yläpuolelle saavat kehon hyvin nopeasti lämpimäksi ja kaikki tärkeimmät nivelet notkistuvat.
Vipuvarsi

Valitse oikeankokoinen lapio itsellesi. Lapion tai muun työvälineen paino kannattaa myös ottaa huomioon – kevyempi on joskus parempi.
Selän rakenteet ovat heikoimmillaan kumarassa ja kiertoliikkeessä työskennellessä ja niihin kohdistuvaa rasitusta voi vähentää käyttämällä sopivan pituista ja painoista lapiota, sekä seuraavilla keinoilla:
- Työskentele jaloilla. Ponnista jaloilla kun nostelet tai työnnät lunta. Muista koukistaa polvia.

- Nenä ja varpaat samaan suuntaan. Jos olet heittämässä lapiollista lunta sivulle, käännä koko vartalosi siihen suuntaan. – Näin vältät tarpeettomat kuormitetut kiertoliikkeet selällä.
- Tue lapiota omaan vartaloosi. Voit nostaa painavan lapiollisen turvallisemmin esimerkiksi käyttämällä omaa reittä tukipisteenä lumilapiollista nostaessa.
- Pidä kuorma lähellä itseäsi. Etenkin nostaessa painavaa lapiollista.

Kuorma ja nopeus
Newtonin toinen laki kertoo että
” Voima = massa kertaa kiihtyvyys. “ – Isaac Newton
Lumitöihin sovellettuna tätä voi ajatella niin, että sitä enemmän voimaa tarvitaan, mitä rivakammin työskentelee ja mitä suurempia määriä lunta kerrallaan heittelee. Toisaalta Newtonin kolmas laki sanelee että:
” Jokaisella voimalla on aina olemassa vastavoima, joka on yhtä suuri, mutta vastakkaissuuntainen. “ – Isaac Newton
Ja lumihommien kyseessä ollessa voimat ja vastavoimat kohdistuvat välillisesti työntekijän kroppaan. Älä siis ahnehdi lumipaakkujen heittelyssä ja työskentele hieman rennommalla tahdilla jos mahdollista.
Loppuverryttely
Loppuverryttely on palautumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää – sen tarkoituksena on saada vielä kerran syke nousemaan ja mahdolliset maitohapot huuhdottua lihaksista. Lumenluontihommissa loppuverryttely voisi olla esimerkiksi samanlainen kuin alkulämmittelyssä – eli valakyykkyjä ja lapion nostoa suorille käsille.
Palautuminen
Elimistö on siitä ihmeellinen systeemi että rasittavan työn myötä alkunsa saa tapahtumaketju, jossa elimistön solut ylikorjaavat rakenteitaan entistä vahvemmiksi. Palautumiseen tarvitaan lepoa, kevyttä liikuntaa ja hyvää ruokaa, siksi joulu on ihanteellista aikaa palautumiseen.
Lumityöt ovat mitä parasta luonnollista liikuntaa – nauttikaa niistä nyt kun siihen on mahdollisuus!